Meillä töissä
”Tykkään, kun työ haastaa”
Tanja Uotila tuli LVI-Valmisteelle kuusi vuotta sitten vuokratyöntekijäksi ja siitä puolentoista vuoden päästä hän sai vakituisen työpaikan särmääjänä ja robottioperaattorina.
”En ollut ikinä käyttänyt särmäyskonetta, mutta jo kuukauden jälkeen osasin käyttää jo joitain koneita ja tehdä työni itsenäisesti. Toki joka päivä opin edelleen jotain uutta.”
”Se on myös tämän työn suola, sillä tykkään haasteita ja tykkään haastaa oman osaamiseni. Se palkitsee, kun saa suoran pellinpalan taivutettua haluttuihin mittoihin.”
Tanja on yksi viidestä LVI-Valmisteen tuotannossa työskentelevistä naisista. Hänen mukaansa naisia saisi olla enemmänkin, sillä työ sopii mainiosti myös naisille.
”Naiset ovat tarkkoja ja pitkäjänteisiä ja siksi tämä työ sopii oikein hyvin. Jossain tehtävissä täällä voi tulla fysiikka vastaan, mutta monia töitä pystyy hyvin tekemään. Ennakkoluuloista huolimatta työ on siistiä sisätyötä. ”
Tanja Uotila
särmääjä, robottioperaattori
”Levytekniikka vei mennessään”
Petri Saksa on viihtynyt LVI-Valmisteen levytyökeskuksen operaattorina jo 15 vuotta. Ensin töitä piti tehdä vain vähän opiskelujen ohessa, mutta lopulta työ vei voiton.
”Minun ei pitänyt olla kauaa, mutta opiskeluinto lopahti ja ryhdyin tekemään töitä kokopäiväisesti. Enkä ole katunut yhtään. Työ on sopivan haastavaa ja saan käyttää aivojani. ”
Petrin työnkuvaan kuuluu levytyökeskuksen ohjelmointi, jota pitää tehdä aina, kun uutta tuotetta ryhdytään tekemään.
”Työpäivät ovat erilaisia ja se pitää mielenkiinnon yllä. Myös valmistettavat tuotteet ovat monipuolisia ilmastoinnista elektroniikkaan.”
Erityisen hyvin Petrille sopii työskentely kolmessa vuorossa. Yövuorot ovat parasta, sillä silloin talossa on täysi rauha ja työt saa tehdä omassa tahdissa.
”Itse kun tekee aina vain osan kokonaisuudesta, niin erityisesti palkitsee, kun näkee lopullisen valmiin tuotteen valmiina.”
Petri Saksa
Levytyökeskus
”Työpäivät kuluvat nopeasti”
Aku Lindström kääntelee trukkia helpon näköisesti LVI-Valmisteen varastossa. Töitä on takana reilu vuosi, nyt mietinnässä on opiskelujen aloittaminen.
”Etsin armeijan jälkeen työpaikkaa, kun en vielä siinä vaiheessa keksinyt, mitä lähtisin opiskelemaan. Tulin tänne ensin vuokratyöntekijänä, mutta pian pääsin talon kirjoille.”
Aku pakkaa lähteviä tuotteita, hoitaa varastologistiikkaa ja kuljettaa osia maalaukseen.
”Työ on monipuolista, päivät kuluvat nopeasti eikä kahta täysin samanlaista päivää ole. Työkaverit ovat mukavia, kaikkien kanssa tulee hyvin juttuun ja aina on saanut apua ja neuvoja, kun on tarvinnut.
”Parasta tässä työssä on se, että välillä pääsee myös ulos. Sekin piristää päivää, varsinkin kesällä.”
Aku Lindström
varastotyöntekijä
”Meillä on tosi hyvä porukka”
Miten kootaan valmis muuntamokoppi kymmenistä erilaisista metalliosista? Sen tietää Henry Järventausta, joka tekee muuntamorunkojen kasausta LVI-Valmisteella.
”Tämä on mielekästä hommaa, kun pääsee hommaan sisälle. Yhdessä muuntamokopissa on monta työvaihetta, mikä tuo vaihtelua. Lisäksi näitä muuntamokoppeja on monenlaisia, joten työ muuttuu tavallaan koko ajan.”
Henry opiskeli lvi-asentajaksi, mutta valmistuttuaan koulusta, alan työpaikkoja ei ollut. Henryn kaveri oli LVI-Valmisteella töissä ja vinkkasi, että töitä olisi tarjolla.
”Olen ollut täällä oikein tyytyväinen. Meillä on tässä kokoonpanossa tosi hyvä porukka. Hommat hoituu ja herja lentää.”
Kokoonpanotyötä tehdään aamuvuorossa klo 6-14 välisenä aikana. Se sopii hienosti nuorelle miehelle, sillä se tarkoittaa, että pääsee ajoissa kotiin ja harrastusten pariin.
Henry Järventausta
Kokoonpano
”Sellaista pitää suunnitella, mikä toimii tuotannossa”
Suunnittelija Hannu Leikkilän näyttöruudulla pyörii metallinen muuntamokoppi. Viimeisimpään malliin vaihdettiin ovensalpaajan sijainti työturvallisuuden lisäämiseksi.
”Suunnittelupöydälleni voi tulla valmis kuva jostain yksittäisestä pienestä tuotteesta, joka viedään tuotantoon tai sitten kokonainen tuotekokonaisuus, kuten muuntamokoppi, jonka jokainen osa pitää suunnitella erikseen.”
Hannun tärkein työ on varmistaa, että tuotteet sopivat tuotantoon ja menevät siellä sujuvasti läpi.
”Suunnittelussa huomioidaan kustannukset, työmenetelmät ja tuotannon sujuvuus. Suunnittelu vaikuttaa koko tuotantoketjuun, hyvässä ja pahassa.”
”Työn onnistumisen kannalta on tärkeää käydä jatkuvasti keskustelua koko tiimin kanssa. Olen aina mukana kasaamassa ensimmäisiä tuotteita, että näen, miten se toimii ja mitä muutoksia pitää tehdä.”
Hannu pitää palkitsevana sitä, että pääsee näkemään ja testaamaan suunnittelemiaan tuotteita.
”Onnistumisen tunne tulee siitä, kun kaikki on laakista kunnosta. En tykkää korjaamisesta ja siksi pyrin tekemään priimaa ensimmäisellä kerralla.”
Hannu Leikkilä
suunnittelija
Forssan LVI-Valmiste Oy
Perkiöntie 5, 30300 Forssa
+ 358 500 307 424
etunimi.sukunimi@flvi.fi
Forssan LVI-Valmiste Oy
Perkiöntie 5, 30300 Forssa
+ 358 500 307 424
etunimi.sukunimi@flvi.fi